12.10.14

Suolainen donitsi ja palsternakkaranet

Fast food on mielestäni jotakin, joka joko valmistetaan tai syödään mutkattomasti ja jonka voi syödä käsin. Hodari, burgeri ja sitä rataa. Gourmet fast food on tämän kisan teema, joten jotakin tavanomaisesta poikkeavaa piti keksiä.

Idean poikanen löytyi lopulta viime hetkellä. Suolainen donitsi ja palsternakkaranskikset. Donitsin sisältä löytyy syksyyn sopivia sävyjä eli sieniä, sipulia, timjamia ja tietty pekonia.

Tämä on kisaehdotukseni Jacobs Creek Unvined Rieslingin eli alkoholittoman viiniuutuuden kera nautittavaksi.

Suolainen donitsi
n. 12 kappaletta

1 iso punajuuri
170 g pekonia
100 g herkkusieniä
1 punasipuli
2-3 valkosipulin kynttä
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 litra rypsiöljyä
2 dl vettä
50 g voita
1 kuivahiivapussi
1 dl seesaminsiemeniä
6 timjaminoksaa
Suolaa
Mustapippuria

Kuorrutus
1 pkt tomusokeria
1 lime
Vettä
1 keitetty punajuuri
3 timjamin oksaa
Sormisuolaa

Keitä kaksi punajuurta suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja soseuta toinen punajuuri. Paista pieneksi pilkotut herkkusienet, sipuli ja valkosipuli. Paista pieneksi leikattu pekoni. Sekoita pekoni sienten ja sipulien joukkoon ja lisää timjamin oksista lehdet.

Sekoita kuivahiiva sekä suolaa ja mustapippuria osaan jauhoista. Vaivaa yleiskoneessa tai käsin huoneenlämpöinen voi, osa jauhoista sekä 40 asteiseksi lämmitetty vesi. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Loppuvaiheessa lisää soseutettu punajuuri, pekoni-sieni-seos ja seesaminsiemenet. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinan tulee muistuttaa pulla- tai sämpylätaikinaa ja irrota hieman kulhon reunoista vaivaamisen loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota lämpimässä vesihauteessa liinan alla kaksinkertaiseksi. Sen jälkeen tee donitsit leivinpaperille. Ota noin pikkupullan verran taikinaa käteen ja pyörittele siitä pötkö, josta muodostat donitsin. Jätä riittävän suuri aukko keskellä, sillä taikina kohoaa vielä liinan alla ennen paistoa. Töki sisemmälle tai poista liian lähellä pintaa olevat sipulit tai pekonit, sillä ne palavat helposti.

Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Jos et omista lämpömittaria, kokeile pienellä palalla taikinaa. Öljy on riittävän lämmintä, kun koetaikina alkaa välittömästi poreilla ja kypsyä. Laske reikäkauhalla donitsi öljyyn ja anna paistua noin viisi minuuttia paistaen molemmat puolet.

Pidä kattilan kansi lähettyvillä öljyltä suojautumiseen. Älä laita liesituuletinta päälle.

Aseta paistunut donitsi paperilla peitetylle lautaselle valumaan ja laske toinen donitsi alas öljyyn.

Anna donitsien jäähtyä. Jos et halua yli kymmentä donitsia, voit paistaa ylijäämätaikinasta maukkaita sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin vartin verran.

Valmista kuorrute sekoittamalla vettä, tomusokeria ja pieni liraus limemehua. Lisää joukkoon timjamin lehtiä ja pieneksi kuutioitu punajuuri. Lusikoi tönkkö kastike donitsien päälle ja koristele timjamin lehdillä ja suolakiteillä.

Palsternakkaranet
neljälle hengelle

600 g palsternakkaa (n. 4 isoa)
1 litra rypsiöljyä
Suolaa

Valmista palsternakkaranskalaiset juuri ennen tarjoilua loppuun. Voit kuitenkin esikeittää palsternakat etukäteen.

Kuori ja leikkaa palsternakat pitkittäin ohuiksi tikuiksi, enintään sentin kokoisiksi. Puolita leikatut suikaleet. Esikeitä noin neljä minuuttia kiehuvassa vedessä ja aseta jäähauteeseen kypsymisen etenemisen estämiseksi.

Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Paista palsternakat öljyssä pieni erä kerrallaan. Pidä kattilan kansi lähettyvillä öljyltä suojautumiseen. Älä laita liesituuletinta päälle.

Kun pinnasta tulee kullanruskea, nosta palaset paperilla päällystetylle lautaselle ja ripottele päälle suolaa. Laita seuraava erä paistumaan.

Tarjoile lämpiminä. Voit myös paistaa esikeitetyt palsternakat pannulla öljyssä tai laittaa öljyttyinä uuniin.



Ei kommentteja: